Manual:Interfața FreeCAD

From FreeCAD Documentation
Revision as of 09:32, 24 August 2018 by Luc (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎română • ‎русский • ‎中文(中国大陆)‎

FreeCAD utilizează Qt framework pentru a desena și administra interfața sa. Acest cadru este folosit într-o gamă largă de aplicații, astfel încât interfața FreeCAD este foarte clasică și nu prezintă dificultăți speciale în înțelegere Cele mai multe butoane sunt standard și vor fi găsite acolo unde vă așteptați(File -> Open, Edit -> Paste, etc). Iată aspectul FreeCAD atunci când îl deschideți pentru prima dată, imediat după instalare, afișându-vă centrul de start:

Freecad-interface-01.jpg

Centrul de start este un "ecran de întâmpinare" convenabil, care arată informații utile pentru noii veniți, cum ar fi cele mai recente fișiere pe care le-ați lucrat, ce este nou în lumea FreeCAD sau informații rapide despre cele mai comune ateliere de lucru. De asemenea, vă va notifica dacă este disponibilă o nouă versiune stabilă a FreeCAD.

Dar după un timp sau după ce ați făcut unele modificări în preferințe, veți fi mai probabil probabil să vă aflați direct în unul dintre celelalte ateliere de lucru, cu un nou document deschis. Sau pur și simplu, închideți fila de start și creați un nou document:

Freecad-interface-02.jpg

Ateliere

Rețineți că unele dintre pictograme s-au schimbat între cele două capturi de ecran de mai sus. Aici intră în joc cel mai important concept utilizat în interfața FreeCAD: atelierul de lucru.

Atelierele de lucru reprezintă grupuri de instrumente (butoane din bara de instrumente, meniuri și alte controale de interfață) care sunt grupate împreună în funcție de specialitate. Gândiți-vă la un atelier unde aveți oameni care lucrează împreună: o persoană care lucrează cu metal, altul cu lemn. Fiecare dintre ei are, în atelierul lor, o masă separată cu instrumente specifice pentru slujba sa. Cu toate acestea, toate pot lucra pe aceleași obiecte. Același lucru se întâmplă în FreeCAD.

Cel mai important control al interfeței FreeCAD este selectorul de atelier(Workbench), pe care îl folosiți pentru a comuta de la un ataelier la altul:

Freecad-interface-03.jpg

Atelierele de lucru adesea îi lasă confuzi pe utilizatorii noi, deoarece nu este întotdeauna ușor să știți în ce Aelier să căutați un anumit instrument. Dar ei vor învăța rapid contextul și, după un timp scurt, se vor simți în largul lor - realizând că este o modalitate convenabilă de a organiza multitudinea de instrumente pe care FreeCAD le poate oferi. Atelierele de lucru sunt, de asemenea, complet personalizabile (a se vedea mai jos).

Later in this manual, you will also find a table showing the contents of all Workbenches.

Interfața

Să aruncăm o privire mai bună asupra diferitelor părți ale interfeței:

Freecad-interface-04.jpg
 • The 3D view este componentul principal al interfeței. Acesta poate fi deconectat din fereastra principală, într-o fereastră care îi este didicată, puteți avea mai multe vizualizări ale aceluiași document (sau aceleași obiecte) sau mai multe documente deschise în același timp. Puteți selecta obiecte sau părți de obiecte făcând clic pe ele și puteți panorama, mări și roti vizualizarea cu butoanele mouse-ului. Acest lucru va fi explicat în continuare în capitolul următor.
 • The combo view has two tab uri:
  • Model tab vă arată conținutul și structura documentului de mai sus și proprietățile (sau parametrii) obiectelor selectate mai jos. Aceste proprietăți sunt separate în două categorii:
   • Data (proprietăți care privesc geometria însăși)
   • View (proprietăți care afectează modul în care arată geometria pe ecran).
  • Tasks Tab este locul în care FreeCAD vă va solicita valori specifice instrumentului pe care îl utilizați în prezent - de exemplu, introduceți o valoare "lungime" atunci când este utilizat instrumentul Linie. Se va închide automat după apăsarea butonului OK (sau Cancel). De asemenea, făcând dublu clic pe obiectul asociat în vizualizarea combo, majoritatea instrumentelor vă vor permite să redeschideți panoul de sarcini pentru a modifica setările.
 • The report view este în mod normal ascuns, dar este o idee bună să-l lăsați deschis, deoarece va afișa orice informații, avertismente sau erori pentru a vă ajuta să descifrați (sau să depanați) ce ați greșit.
 • The Python console este de asemenea ascuns în mod implicit. Aici puteți interacționa cu conținutul documentului folosind Python language. Deoarece fiecare acțiune pe care o faceți pe interfața FreeCAD execută de fapt o bucată de cod Python, acest lucru vă permite să vizualizați codul în timp real - permițându-vă un mod minunat și ușor de a învăța un pic de Python pe drum, aproape fără să observați aceasta.


Orice panou de mai sus poate fi pornit / oprit din meniu View -> Panels .

Freecad-interface-07.jpg

Personalizarea interafeței

The interface of FreeCAD is highly customizable. All panels and toolbars can be moved to different places or stacked one above another. They can also be closed and reopened when needed from the View menu or by right-clicking on an empty area of the interface. There are, however, many more options available, such as creating custom toolbars with tools from any of the Workbenches, or assigning and changing keyboard shortcuts.

These advanced customization options are available from the Tools -> Customize menu:

Freecad-interface-06.jpg

Read more