Crearea de ferestre de dialog

From FreeCAD Documentation
Revision as of 12:27, 11 December 2018 by Luc (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎română • ‎svenska • ‎čeština • ‎русский

In această pagină vă vom expune cum se construiește o casetă de dialog Qt Dialog cu Qt Designer, Qt's instrumentul oficial pentru proiectarea interfețelor, apoi se convertesc în codul Pytohn, ca mai apoi să fie utilizat în interiorul FreeCAD. Voi presupune în exemplul acesta că știți cum se editează și se rulează deja scripturile Python și că puteți face lucruri simple într-o fereastră terminală, cum ar fi navigarea, etc. Trebuie să fi instalat, firește, pyqt.

Proiectarea dialogului

In aplicațiile CAD , proiectarea unei bune interfețe user UI (User Interface) este foarte importantă. Despre tot ce va face utilizatorul va fi prin intermediul unei interfețe: citirea casetelor de dialog, apăsarea butoanelor, alegerea între pictograme etc. De aceea este foarte important să vă gândiți cu atenție la ceea ce doriți să faceți, cum doriți să se comporte utilizatorul, și cum va fi fluxul de activități al acțiunii dvs.

Există câteva concepte pe care trebuie să le cunoașteți atunci când proiectați interfața:

 • Modal/non-modal dialogs: Un dialog modal apare în fața ecranului, oprind acțiunea ferestrei principale, forțând utilizatorului să răspundă la dialog, în timp ce un dialog non-modal nu vă oprește să lucrați pe fereastra principală. În unele cazuri, prima este mai bună, în alte cazuri nu.
 • Identificarea cerințelor și a opțiunilor: Asigurați-vă că utilizatorul știe ce trebuie să facă. Etichetați totul cu o descriere adecvată, utilizați sfaturi pentru sfaturi, etc.
 • Separarea comenzilor de parametrii: Aceasta se face de obicei cu butoanele și câmpurile de introducere a textului. Utilizatorul știe că dacă faceți clic pe un buton veți produce o acțiune în timp ce modificați o valoare în interiorul unui câmp de text, veți schimba un parametru undeva. În prezent, totuși, utilizatorii cunosc de obicei bine ce este un buton, ce este un câmp de intrare etc. Setul de instrumente de interfață pe care îl folosim, Qt, este un set de instrumente de ultimă oră și nu ne vom teme prea mult despre clarificarea lucrurilor, deoarece vor fi deja foarte clare de la sine.

Deci, acum că am definit bine ce vom face, este timpul să deschidem designerul qt. Să proiectăm un dialog foarte simplu, după cum urmează:

Qttestdialog.jpg

Apoi, vom folosi acest dialog în FreeCAD pentru a produce un plan dreptunghiular. S-ar putea să nu fie foarte util să produci planuri dreptunghiulare, dar va fi ușor să le schimbi mai târziu pentru a face lucruri mai complexe. Când îl deschideți, Designer Qt arată astfel:

Qtdesigner-screenshot.jpg

Este foarte simplu de utilizat. În bara din stânga aveți elemente care pot fi trase pe widget(toate instrumentele). În partea dreaptă aveți panouri care afișează tot felul de proprietăți editabile ale elementelor selectate. Deci, începeți cu crearea unui widget nou. Selectați "Dialog fără butoane", deoarece nu dorim butoanele implicite Ok / Cancel. Apoi trageți pe widget-ul 3 etichete , unul pentru titlu, unul pentru scrierea "Înălțime" și unul pentru scrierea "Lățime". Etichetele sunt simple texte care apar pe widget-ul dvs., doar pentru a informa utilizatorul. Dacă selectați o etichetă, în partea dreaptă vor apărea mai multe proprietăți pe care le puteți modifica dacă doriți, cum ar fi stilul fontului, dimensiune a, etc.

Apoi, adăugați 2 LineEdits , care sunt câmpuri de text pe care utilizatorul le poate completa, una pentru înălțime și una pentru lățime. Și tot aici putem edita proprietățile. De exemplu, de ce nu setați o valoare implicită? De exemplu, 1,00 pentru fiecare. În acest fel, atunci când utilizatorul va vedea dialogul, ambele valori vor fi deja completate și dacă este mulțumit el poate apăsa direct butonul, economisind timp prețios. Apoi, adăugați un PushButton, care este butonul pe care utilizatorul va trebui să îl apese după ce a completat cele două câmpuri.

Rețineți că am selectat aici niște controale foarte simple, dar Qt are mai multe opțiuni, de exemplu, ați putea folosi Spinboxes în loc de LineEdits, etc ... Aruncați o privire la ceea ce este disponibil, veți avea cu siguranță alte idei.

Este vorba despre tot ce trebuie să facem în Qt Designer. Un ultim lucru, totuși, să redenumim toate elementele noastre cu nume mai ușor, deci va fi mai ușor să le identificăm în scenariile noastre:

Qtpropeditor.jpg

Traducerea dialogului nostru în python

Acum, hai să salvăm widget-ul undeva. Acesta va fi salvat ca un fișier .ui, pe care îl vom converti cu ușurință în scriptul python cu pyuic. Sub Windows, programul pyuic este livrat cu pyqt (pentru a fi verificat), sub Linux probabil că va trebui să îl instalați separat plecând de la managerul de pachete (pe sistemele bazate pe debian, face parte din pachetul pyqt4-dev-tools). Pentru a face conversia, va trebui să deschideți o fereastră de terminal (sau sub Windows o fereastră cu prompt de comandă ), să navigați la locul unde ați salvat fișierul .ui și să emiteți/tastați:

pyuic mywidget.ui > mywidget.py

În Windows pyuic.py este loalizat in "C:\Python27\Lib\site-packages\PyQt4\uic\pyuic.py" Pentru a crea un batch file "compQt4.bat:

@"C:\Python27\python" "C:\Python27\Lib\site-packages\PyQt4\uic\pyuic.py" -x %1.ui > %1.py

In consola Dos tastează fără extensie

compQt4 myUiFile

In Linux : to do

Deoarece FreeCAD s-a depărtat treptat de PyQt după versiunea 0.13, în favoarea PySide (Alege-ți PySide install building/building PySide), pentru a face fișierul bazat pe PySide acum trebuie să utilizați:

pyside-uic mywidget.ui -o mywidget.py

In Windows uic.py este localizat in "C:\Python27\Lib\site-packages\PySide\scripts\uic.py" Pentru a crea un fișier batch "compSide.bat":

@"C:\Python27\python" "C:\Python27\Lib\site-packages\PySide\scripts\uic.py" %1.ui > %1.py

In consola Dos tastați fără extensie

compSide myUiFile

Into Linux : to do


Pe unele sisteme programul este numit pyuic4 în loc de pyuic. Acest lucru va transforma pur și simplu fișierul .ui într-un script python. Dacă deschidem fișierul mywidget.py, conținutul său este foarte ușor de înțeles:

from PySide import QtCore, QtGui

class Ui_Dialog(object):
  def setupUi(self, Dialog):
    Dialog.setObjectName("Dialog")
    Dialog.resize(187, 178)
    self.title = QtGui.QLabel(Dialog)
    self.title.setGeometry(QtCore.QRect(10, 10, 271, 16))
    self.title.setObjectName("title")
    self.label_width = QtGui.QLabel(Dialog)
    ...

    self.retranslateUi(Dialog)
    QtCore.QMetaObject.connectSlotsByName(Dialog)

  def retranslateUi(self, Dialog):
    Dialog.setWindowTitle(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Dialog", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))
    self.title.setText(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Plane-O-Matic", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))
    ...

După cum vedeți, are o structură foarte simplă: este creată o clasă numită Ui_Dialog, care stochează elementele de interfață ale widget-ului nostru. Această clasă are două metode, una pentru configurarea widget-ului și una pentru traducerea conținutului său, care face parte din mecanismul general Qt pentru traducerea elementelor de interfață. Metoda de configurare creează pur și simplu, unul câte unul, widget-urile așa cum le-am definit în Qt Designer și le stabilește opțiunile așa cum am decis mai devreme. Apoi, întreaga interfață este tradusă și, în sfârșit, sloturile se conectează (vom vorbi despre asta mai târziu).

Acum putem crea un nou widget și putem folosi această clasă pentru a crea interfața. Putem vedea deja widget-ul nostru în acțiune, punând fișierul mywidget.py într-un loc în care îl găsește FreeCAD (în directorul bin FreeCAD sau în oricare dintre subdirectoarele Mod) și, în interpretul Python FreeCAD, facem:

from PySide import QtGui
import mywidget
d = QtGui.QWidget()
d.ui = mywidget.Ui_Dialog()
d.ui.setupUi(d)
d.show()

Și dialogul nostru va apărea! Rețineți că interpretorul nostru python funcționează încă, avem o fereastră de dialog nemodal. Deci, pentru a o închide, putem (în afară de a face clic pe pictograma ei apropiată, desigur) să facem:

d.hide()

Hai să facem ceva cu fereastra noastră de dialog

Acum, că putem afișa și ascunde fereasta noastră de dialog, trebuie doar să adăugăm o ultimă parte: Să faci ceva! Dacă explorați un pic designerul Qt, veți descoperi rapid o întreagă secțiune numită "semnale și sloturi". Practic, funcționează astfel: elementele de pe widget-urile dvs. (în terminologia Qt, aceste elemente sunt ele însele widget-uri) pot trimite semnale. Aceste semnale diferă în funcție de tipul de widget. De exemplu, un buton poate trimite un semnal atunci când este apăsat și când este eliberat. Aceste semnale pot fi conectate la sloturi, care pot fi funcționalități speciale ale altor widgeturi (de exemplu, un dialog are un slot "închis" la care puteți conecta semnalul de la un buton de închidere) sau pot fi funcții personalizate. Documentația PyQt Reference Documentation afișează toate widgeturile qt, ce pot face ele și ce semnale pot trimite etc.

Ceea ce vom face aici este crearea unei noi funcții care va crea un plan definit pe înălțime și lățime și pentru conectarea acelei funcții la semnalul emis de butonul apăsat "Creare!". Deci, să începem cu importul modulelor noastre FreeCAD, punând următoarea linie în partea de sus a scriptului, unde deja importăm QtCore și QtGui:

import FreeCAD, Part

Apoi, hai să adăugăm o nouă funție la a noastră Ui_Dialog class:

def createPlane(self):
  try:
    # first we check if valid numbers have been entered
    w = float(self.width.text())
    h = float(self.height.text())
  except ValueError:
    print "Error! Width and Height values must be valid numbers!"
  else:
    # create a face from 4 points
    p1 = FreeCAD.Vector(0,0,0)
    p2 = FreeCAD.Vector(w,0,0)
    p3 = FreeCAD.Vector(w,h,0)
    p4 = FreeCAD.Vector(0,h,0)
    pointslist = [p1,p2,p3,p4,p1]
    mywire = Part.makePolygon(pointslist)
    myface = Part.Face(mywire)
    Part.show(myface)
    self.hide()

Apoi, trebuie să informăm Qt pentru a conecta butonul la funcție, plasând următoarea linie înainte QtCore.QMetaObject.connectSlotsByName(Dialog):

QtCore.QObject.connect(self.create,QtCore.SIGNAL("pressed()"),self.createPlane)

Aceasta, după cum vedeți, conectează semnalul pressed() pus de obiectul creat (butonul "Creare!"), Într-un slot numit createPlane, pe care tocmai l-am definit. Gata, asta e! Acum, ca tușă finală, putem adăuga o mică funcție pentru a crea dialogul, va fi mai ușor de apelat. În afara clasei Ui_Dialog, să adăugăm acest cod:

class plane():
  def __init__(self):
    self.d = QtGui.QWidget()
    self.ui = Ui_Dialog()
    self.ui.setupUi(self.d)
    self.d.show()

(Python amintește: the __init__ method of a class este executată automat ori de câte ori este creat un obiect nou!) Apoi, de la FreeCAD, avem nevoie doar de:

import mywidget
myDialog = mywidget.plane()

Et voila ... Acum puteți încerca tot felul de lucruri, cum ar fi de exemplu inserarea widget-ului în interfața FreeCAD (consultați pagina Fragmente de cod) sau realizarea unor instrumente personalizate mult mai avansate, utilizând alte elemente pe widgetul tău.

Scriptul complet

Acesta este scriptul complet, pentru referințe:

# -*- coding: utf-8 -*-

# Form implementation generated from reading ui file 'mywidget.ui'
#
# Created: Mon Jun 1 19:09:10 2009
#   by: PyQt4 UI code generator 4.4.4
# Modified for PySide 16:02:2015 
# WARNING! All changes made in this file will be lost!

from PySide import QtCore, QtGui
import FreeCAD, Part 

class Ui_Dialog(object):
  def setupUi(self, Dialog):
    Dialog.setObjectName("Dialog")
    Dialog.resize(187, 178)
    self.title = QtGui.QLabel(Dialog)
    self.title.setGeometry(QtCore.QRect(10, 10, 271, 16))
    self.title.setObjectName("title")
    self.label_width = QtGui.QLabel(Dialog)
    self.label_width.setGeometry(QtCore.QRect(10, 50, 57, 16))
    self.label_width.setObjectName("label_width")
    self.label_height = QtGui.QLabel(Dialog)
    self.label_height.setGeometry(QtCore.QRect(10, 90, 57, 16))
    self.label_height.setObjectName("label_height")
    self.width = QtGui.QLineEdit(Dialog)
    self.width.setGeometry(QtCore.QRect(60, 40, 111, 26))
    self.width.setObjectName("width")
    self.height = QtGui.QLineEdit(Dialog)
    self.height.setGeometry(QtCore.QRect(60, 80, 111, 26))
    self.height.setObjectName("height")
    self.create = QtGui.QPushButton(Dialog)
    self.create.setGeometry(QtCore.QRect(50, 140, 83, 26))
    self.create.setObjectName("create")

    self.retranslateUi(Dialog)
    QtCore.QObject.connect(self.create,QtCore.SIGNAL("pressed()"),self.createPlane)
    QtCore.QMetaObject.connectSlotsByName(Dialog)

  def retranslateUi(self, Dialog):
    Dialog.setWindowTitle(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Dialog", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))
    self.title.setText(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Plane-O-Matic", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))
    self.label_width.setText(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Width", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))
    self.label_height.setText(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Height", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))
    self.create.setText(QtGui.QApplication.translate("Dialog", "Create!", None, QtGui.QApplication.UnicodeUTF8))

  def createPlane(self):
    try:
      # first we check if valid numbers have been entered
      w = float(self.width.text())
      h = float(self.height.text())
    except ValueError:
      print "Error! Width and Height values must be valid numbers!"
    else:
      # create a face from 4 points
      p1 = FreeCAD.Vector(0,0,0)
      p2 = FreeCAD.Vector(w,0,0)
      p3 = FreeCAD.Vector(w,h,0)
      p4 = FreeCAD.Vector(0,h,0)
      pointslist = [p1,p2,p3,p4,p1]
      mywire = Part.makePolygon(pointslist)
      myface = Part.Face(mywire)
      Part.show(myface)

class plane():
  def __init__(self):
    self.d = QtGui.QWidget()
    self.ui = Ui_Dialog()
    self.ui.setupUi(self.d)
    self.d.show()

Crearea unui dialog cu butoane

Method 1

Un exemplu de cutie de dialog completă cu conexiunile sale.

# -*- coding: utf-8 -*-
# Create by flachyjoe

from PySide import QtCore, QtGui

try:
  _fromUtf8 = QtCore.QString.fromUtf8
except AttributeError:
  def _fromUtf8(s):
    return s

try:
  _encoding = QtGui.QApplication.UnicodeUTF8
  def _translate(context, text, disambig):
    return QtGui.QApplication.translate(context, text, disambig, _encoding)
except AttributeError:
  def _translate(context, text, disambig):
    return QtGui.QApplication.translate(context, text, disambig)


class Ui_MainWindow(object):

   def __init__(self, MainWindow):
    self.window = MainWindow

    MainWindow.setObjectName(_fromUtf8("MainWindow"))
    MainWindow.resize(400, 300)
    self.centralWidget = QtGui.QWidget(MainWindow)
    self.centralWidget.setObjectName(_fromUtf8("centralWidget"))

    self.pushButton = QtGui.QPushButton(self.centralWidget)
    self.pushButton.setGeometry(QtCore.QRect(30, 170, 93, 28))
    self.pushButton.setObjectName(_fromUtf8("pushButton"))
    self.pushButton.clicked.connect(self.on_pushButton_clicked) #connection pushButton

    self.lineEdit = QtGui.QLineEdit(self.centralWidget)
    self.lineEdit.setGeometry(QtCore.QRect(30, 40, 211, 22))
    self.lineEdit.setObjectName(_fromUtf8("lineEdit"))
    self.lineEdit.returnPressed.connect(self.on_lineEdit_clicked) #connection lineEdit

    self.checkBox = QtGui.QCheckBox(self.centralWidget)
    self.checkBox.setGeometry(QtCore.QRect(30, 90, 81, 20))
    self.checkBox.setChecked(True)
    self.checkBox.setObjectName(_fromUtf8("checkBoxON"))
    self.checkBox.clicked.connect(self.on_checkBox_clicked) #connection checkBox

    self.radioButton = QtGui.QRadioButton(self.centralWidget)
    self.radioButton.setGeometry(QtCore.QRect(30, 130, 95, 20))
    self.radioButton.setObjectName(_fromUtf8("radioButton"))
    self.radioButton.clicked.connect(self.on_radioButton_clicked) #connection radioButton

    MainWindow.setCentralWidget(self.centralWidget)

    self.menuBar = QtGui.QMenuBar(MainWindow)
    self.menuBar.setGeometry(QtCore.QRect(0, 0, 400, 26))
    self.menuBar.setObjectName(_fromUtf8("menuBar"))
    MainWindow.setMenuBar(self.menuBar)

    self.mainToolBar = QtGui.QToolBar(MainWindow)
    self.mainToolBar.setObjectName(_fromUtf8("mainToolBar"))
    MainWindow.addToolBar(QtCore.Qt.TopToolBarArea, self.mainToolBar)

    self.statusBar = QtGui.QStatusBar(MainWindow)
    self.statusBar.setObjectName(_fromUtf8("statusBar"))
    MainWindow.setStatusBar(self.statusBar)

    self.retranslateUi(MainWindow)

   def retranslateUi(self, MainWindow):
    MainWindow.setWindowTitle(_translate("MainWindow", "MainWindow", None))
    self.pushButton.setText(_translate("MainWindow", "OK", None))
    self.lineEdit.setText(_translate("MainWindow", "tyty", None))
    self.checkBox.setText(_translate("MainWindow", "CheckBox", None))
    self.radioButton.setText(_translate("MainWindow", "RadioButton", None))

   def on_checkBox_clicked(self):
    if self.checkBox.checkState()==0:
      App.Console.PrintMessage(str(self.checkBox.checkState())+" CheckBox KO\r\n")
    else:   
      App.Console.PrintMessage(str(self.checkBox.checkState())+" CheckBox OK\r\n")
#    App.Console.PrintMessage(str(self.lineEdit.setText("tititi"))+" LineEdit\r\n") #write text to the lineEdit window !
#    str(self.lineEdit.setText("tititi")) #écrit le texte dans la fenêtre lineEdit
    App.Console.PrintMessage(str(self.lineEdit.displayText())+" LineEdit\r\n")

   def on_radioButton_clicked(self):
    if self.radioButton.isChecked():
       App.Console.PrintMessage(str(self.radioButton.isChecked())+" Radio OK\r\n")
    else:
       App.Console.PrintMessage(str(self.radioButton.isChecked())+" Radio KO\r\n")

   def on_lineEdit_clicked(self):
#    if self.lineEdit.textChanged():
       App.Console.PrintMessage(str(self.lineEdit.displayText())+" LineEdit Display\r\n")

   def on_pushButton_clicked(self):
    App.Console.PrintMessage("Terminé\r\n")
    self.window.hide()

MainWindow = QtGui.QMainWindow()
ui = Ui_MainWindow(MainWindow)
MainWindow.show()

Aici este aceeași fereastră, dar cu o pictogramă pe fiecare buton.

Descărcați iconițele asociate (Click rigth "Copy the image below ...)"

Icone01.png Icone02.png Icone03.png

# -*- coding: utf-8 -*-

from PySide import QtCore, QtGui

try:
  _fromUtf8 = QtCore.QString.fromUtf8
except AttributeError:
  def _fromUtf8(s):
    return s

try:
  _encoding = QtGui.QApplication.UnicodeUTF8
  def _translate(context, text, disambig):
    return QtGui.QApplication.translate(context, text, disambig, _encoding)
except AttributeError:
  def _translate(context, text, disambig):
    return QtGui.QApplication.translate(context, text, disambig)


class Ui_MainWindow(object):

   def __init__(self, MainWindow):
    self.window = MainWindow
    path = FreeCAD.ConfigGet("UserAppData")
#    path = FreeCAD.ConfigGet("AppHomePath")

    MainWindow.setObjectName(_fromUtf8("MainWindow"))
    MainWindow.resize(400, 300)
    self.centralWidget = QtGui.QWidget(MainWindow)
    self.centralWidget.setObjectName(_fromUtf8("centralWidget"))

    self.pushButton = QtGui.QPushButton(self.centralWidget)
    self.pushButton.setGeometry(QtCore.QRect(30, 170, 93, 28))
    self.pushButton.setObjectName(_fromUtf8("pushButton"))
    self.pushButton.clicked.connect(self.on_pushButton_clicked) #connection pushButton

    self.lineEdit = QtGui.QLineEdit(self.centralWidget)
    self.lineEdit.setGeometry(QtCore.QRect(30, 40, 211, 22))
    self.lineEdit.setObjectName(_fromUtf8("lineEdit"))
    self.lineEdit.returnPressed.connect(self.on_lineEdit_clicked) #connection lineEdit

    self.checkBox = QtGui.QCheckBox(self.centralWidget)
    self.checkBox.setGeometry(QtCore.QRect(30, 90, 100, 20))
    self.checkBox.setChecked(True)
    self.checkBox.setObjectName(_fromUtf8("checkBoxON"))
    self.checkBox.clicked.connect(self.on_checkBox_clicked) #connection checkBox

    self.radioButton = QtGui.QRadioButton(self.centralWidget)
    self.radioButton.setGeometry(QtCore.QRect(30, 130, 95, 20))
    self.radioButton.setObjectName(_fromUtf8("radioButton"))
    self.radioButton.clicked.connect(self.on_radioButton_clicked) #connection radioButton

    MainWindow.setCentralWidget(self.centralWidget)

    self.menuBar = QtGui.QMenuBar(MainWindow)
    self.menuBar.setGeometry(QtCore.QRect(0, 0, 400, 26))
    self.menuBar.setObjectName(_fromUtf8("menuBar"))
    MainWindow.setMenuBar(self.menuBar)

    self.mainToolBar = QtGui.QToolBar(MainWindow)
    self.mainToolBar.setObjectName(_fromUtf8("mainToolBar"))
    MainWindow.addToolBar(QtCore.Qt.TopToolBarArea, self.mainToolBar)

    self.statusBar = QtGui.QStatusBar(MainWindow)
    self.statusBar.setObjectName(_fromUtf8("statusBar"))
    MainWindow.setStatusBar(self.statusBar)

    self.retranslateUi(MainWindow)

    # Affiche un icone sur le bouton PushButton
    # self.image_01 = "C:\Program Files\FreeCAD0.13\Icone01.png" # adapt the icon name
    self.image_01 = path+"Icone01.png" # adapt the name of the icon
    icon01 = QtGui.QIcon() 
    icon01.addPixmap(QtGui.QPixmap(self.image_01),QtGui.QIcon.Normal, QtGui.QIcon.Off)
    self.pushButton.setIcon(icon01) 
    self.pushButton.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the direction of the button

    # Affiche un icone sur le bouton RadioButton 
    # self.image_02 = "C:\Program Files\FreeCAD0.13\Icone02.png" # adapt the name of the icon
    self.image_02 = path+"Icone02.png" # adapter le nom de l'icone
    icon02 = QtGui.QIcon() 
    icon02.addPixmap(QtGui.QPixmap(self.image_02),QtGui.QIcon.Normal, QtGui.QIcon.Off)
    self.radioButton.setIcon(icon02) 
    # self.radioButton.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the direction of the button

    # Affiche un icone sur le bouton CheckBox 
    # self.image_03 = "C:\Program Files\FreeCAD0.13\Icone03.png" # the name of the icon
    self.image_03 = path+"Icone03.png" # adapter le nom de l'icone
    icon03 = QtGui.QIcon() 
    icon03.addPixmap(QtGui.QPixmap(self.image_03),QtGui.QIcon.Normal, QtGui.QIcon.Off)
    self.checkBox.setIcon(icon03) 
    # self.checkBox.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the direction of the button


   def retranslateUi(self, MainWindow):
    MainWindow.setWindowTitle(_translate("MainWindow", "FreeCAD", None))
    self.pushButton.setText(_translate("MainWindow", "OK", None))
    self.lineEdit.setText(_translate("MainWindow", "tyty", None))
    self.checkBox.setText(_translate("MainWindow", "CheckBox", None))
    self.radioButton.setText(_translate("MainWindow", "RadioButton", None))

   def on_checkBox_clicked(self):
    if self.checkBox.checkState()==0:
      App.Console.PrintMessage(str(self.checkBox.checkState())+" CheckBox KO\r\n")
    else:   
      App.Console.PrintMessage(str(self.checkBox.checkState())+" CheckBox OK\r\n")
      # App.Console.PrintMessage(str(self.lineEdit.setText("tititi"))+" LineEdit\r\n") # write text to the lineEdit window !
      # str(self.lineEdit.setText("tititi")) #écrit le texte dans la fenêtre lineEdit
    App.Console.PrintMessage(str(self.lineEdit.displayText())+" LineEdit\r\n")

   def on_radioButton_clicked(self):
    if self.radioButton.isChecked():
       App.Console.PrintMessage(str(self.radioButton.isChecked())+" Radio OK\r\n")
    else:
       App.Console.PrintMessage(str(self.radioButton.isChecked())+" Radio KO\r\n")

   def on_lineEdit_clicked(self):
     # if self.lineEdit.textChanged():
     App.Console.PrintMessage(str(self.lineEdit.displayText())+" LineEdit Display\r\n")

   def on_pushButton_clicked(self):
    App.Console.PrintMessage("Terminé\r\n")
    self.window.hide()

MainWindow = QtGui.QMainWindow()
ui = Ui_MainWindow(MainWindow)
MainWindow.show()

Aici codul pentru a afișa pictograma pe pushButton , schimba numele pentru un alt buton, (radioButton, checkBox) și calea spre pictogramă.

    # Affiche un icône sur le bouton PushButton
    # self.image_01 = "C:\Program Files\FreeCAD0.13\icone01.png" # the name of the icon
    self.image_01 = path+"icone01.png" # the name of the icon
    icon01 = QtGui.QIcon() 
    icon01.addPixmap(QtGui.QPixmap(self.image_01),QtGui.QIcon.Normal, QtGui.QIcon.Off)
    self.pushButton.setIcon(icon01) 
    self.pushButton.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the direction of the button

Comanda UserAppData dă calea utilizatorului AppHomePath dă cale de instalare a FreeCAD

#    path = FreeCAD.ConfigGet("UserAppData")
    path = FreeCAD.ConfigGet("AppHomePath")

Această comandă inversează butonul orizontal de la dreapta la stânga.

self.pushButton.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the direction of the button

Method 2

O altă metodă de a afișa o fereastră, aici,este prin crearea unui fișier QtForm.py care conține programul de antet (modul numit cu import QtForm ) și un al doilea modul care conține fereastra de cod toate aceste accesorii și codul dvs. (modulul de apelare).

Această metodă necesită două fișiere separate, dar vă permite să scurtați programul utilizând fișierul importat "QtForm.py". Apoi distribuiți cele două fișiere împreună, ele sunt inseparabile.

The file QtForm.py

# -*- coding: utf-8 -*-
# Create by flachyjoe
from PySide import QtCore, QtGui

try:
  _fromUtf8 = QtCore.QString.fromUtf8
except AttributeError:
  def _fromUtf8(s):
   return s

try:
  _encoding = QtGui.QApplication.UnicodeUTF8
  def _translate(context, text, disambig):
   return QtGui.QApplication.translate(context, text, disambig, _encoding)
except AttributeError:
  def _translate(context, text, disambig):
   return QtGui.QApplication.translate(context, text, disambig)

class Form(object):
  def __init__(self, title, width, height):
   self.window = QtGui.QMainWindow()
   self.title=title
   self.window.setObjectName(_fromUtf8(title))
   self.window.setWindowTitle(_translate(self.title, self.title, None))
   self.window.resize(width, height)

  def show(self):
   self.createUI()
   self.retranslateUI()
   self.window.show()
  
  def setText(self, control, text):
   control.setText(_translate(self.title, text, None))

Apelantul, fișierul care conține fereastra și codul dvs.

The file my_file.py

Conexiunile trebuie făcute, un bun exercițiu

# -*- coding: utf-8 -*-
# Create by flachyjoe
from PySide import QtCore, QtGui
import QtForm

class myForm(QtForm.Form):
  def createUI(self):
   self.centralWidget = QtGui.QWidget(self.window)
   self.window.setCentralWidget(self.centralWidget)
   
   self.pushButton = QtGui.QPushButton(self.centralWidget)
   self.pushButton.setGeometry(QtCore.QRect(30, 170, 93, 28))
   self.pushButton.clicked.connect(self.on_pushButton_clicked)
   
   self.lineEdit = QtGui.QLineEdit(self.centralWidget)
   self.lineEdit.setGeometry(QtCore.QRect(30, 40, 211, 22))
   
   self.checkBox = QtGui.QCheckBox(self.centralWidget)
   self.checkBox.setGeometry(QtCore.QRect(30, 90, 81, 20))
   self.checkBox.setChecked(True)
   
   self.radioButton = QtGui.QRadioButton(self.centralWidget)
   self.radioButton.setGeometry(QtCore.QRect(30, 130, 95, 20))
  
  def retranslateUI(self):
   self.setText(self.pushButton, "Fermer")
   self.setText(self.lineEdit, "essai de texte")
   self.setText(self.checkBox, "CheckBox")
   self.setText(self.radioButton, "RadioButton")
  
  def on_pushButton_clicked(self):
   self.window.hide()

myWindow=myForm("Fenetre de test",400,300)
myWindow.show()

Other example


Sunt tratate :

 1. icon for window, icoană afișată în colțul stânga sus a ferestrei principale
 2. horizontalSlider, glisor orizontal pentru conectare și extracție / asignarea datelor
 3. progressBar horizontal,bară de progres orizontală de conexiune și extracție / asignarea datelor
 4. verticalSlider, glisor vertical pentru conectarea și extragerea / asignarea de date
 5. progressBar vertical, bara de progres verticală conexiunea și extragerea / atribuirea de date
 6. lineEdit, line editează conexiunea sa și extragerea / asignarea datelor
 7. lineEdit
 8. doubleSpinBox,dublu spinbox conexiunea și extragerea / atribuirea de date
 9. doubleSpinBox
 10. doubleSpinBox
 11. buttom
 12. buttom
 13. radioButtom with icons, butonul radio cu pictograma conexiunii bifate
 14. checkBox with icon checked and unchecked,caseta de validare cu pictograma conexiunii sale bifată și nebifată
 15. textEdit, text editează conexiunea sa și extragerea / asignarea datelor
 16. graphicsView with 2 graphes, vedere grafică cu 2 imagini și metoda de modificare a imaginii

Pagina Codului și iconițele sunt la Qt_Example

Iconiță personalizată în ComboView

Aici este un exemplu de creare a unui obiect cu proprietăți și iconiță personalizată in ComboView

Descarcă exemplul de iconiță pentru a- o plasa în același director a macrocomenzii icon Example for the macro

Pictograma utilizată este o iconiță pentru a fișierul disc, o pictogramă pentru a resursa FreeCAD și o pictogramă include în macro(format .XPM)

icon personalized


import PySide
import FreeCAD, FreeCADGui, Part
from pivy import coin
from PySide import QtGui ,QtCore
from PySide.QtGui import *
from PySide.QtCore import *
import Draft

global path
param = FreeCAD.ParamGet("User parameter:BaseApp/Preferences/Macro")# macro path in FreeCAD preferences
path = param.GetString("MacroPath","") + "/"            # macro path
path = path.replace("\\","/")                    # convert the "\" to "/"


class IconViewProviderToFile:                    # Class ViewProvider create Property view of object
  def __init__( self, obj, icon):
    self.icone = icon
    
  def getIcon(self):                       # GetIcon
    return self.icone
    
  def attach(self, obj):                     # Property view of object
    self.modes = []
    self.modes.append("Flat Lines")
    self.modes.append("Shaded")
    self.modes.append("Wireframe")
    self.modes.append("Points")
    obj.addDisplayMode( coin.SoGroup(),"Flat Lines" )      # Display Mode
    obj.addDisplayMode( coin.SoGroup(),"Shaded" )
    obj.addDisplayMode( coin.SoGroup(),"Wireframe" )
    obj.addDisplayMode( coin.SoGroup(),"Points" )
    return self.modes

  def getDisplayModes(self,obj):
    return self.modes

#####################################################
########## Example with icon to file # begin ########
#####################################################

object1 = FreeCAD.ActiveDocument.addObject("App::FeaturePython", "Icon_In_File_Disk")                   # create your object
object1.addProperty("App::PropertyString","Identity", "ExampleTitle0", "Identity of object").Identity = "FCSpring"    # Identity of object
object1.addProperty("App::PropertyFloat" ,"Pitch",  "ExampleTitle0", "Pitch betwen 2 heads").Pitch = 2.0        # other Property Data
object1.addProperty("App::PropertyBool" ,"View",   "ExampleTitle1", "Hello world").View      = True       # ...
object1.addProperty("App::PropertyColor" ,"LineColor","ExampleTitle2", "Color to choice").LineColor  = (0.13,0.15,0.37) # ...
#...other Property Data
#...other Property Data
#
object1.ViewObject.Proxy = IconViewProviderToFile( object1, path + "FreeCADIco.png")                   # icon download to file
App.ActiveDocument.recompute()
#
#__Detail__:
# FreeCAD.ActiveDocument.addObject( = create now object personalized
# "App::FeaturePython",       = object as FeaturePython
# "Icon_In_File_Disk")       = internal name of your object
#
#
# "App::PropertyString",  = type of Property , availlable : PropertyString, PropertyFloat, PropertyBool, PropertyColor
# "Identity",        = name of the feature
# "ExampleTitle0",     = title of the "section"
# "Identity of object")   = tooltip displayed on mouse
# .Identity         = variable (same of name of the feature)
# object1.ViewObject.Proxy = create the view object and gives the icon
#
########## example with icon to file end#####################################################
########## Example with icon in macro # begin #######
#####################################################

def setIconInMacro(self):    # def contener the icon in format .xpm
  # File format XPM created by Gimp "https://www.gimp.org/"
  # Choice palette Tango
  # Create your masterwork ...
  # For export the image in XPM format
  #   Menu File > Export as > .xpm
  # (For convert image true color in Tango color palette : 
  #   Menu Image > Mode > Indexed ... > Use custom palette > Tango Icon Theme > Convert)
  return """
      /* XPM */
      static char * XPM[] = {
      "22 24 5 1",
      " 	c None",
      ".	c #CE5C00",
      "+	c #EDD400",
      "@	c #F57900",
      "#	c #8F5902",
      "           ",
      "           ",
      " ....        ",
      " ..@@@@..      ",
      " . ...@......    ",
      " .+++++++++...    ",
      " .   ....++...  ",
      " .@..@@@@@@.+++++.. ",
      " .@@@@@..# ++++ .. ",
      " .    ++++ .@.. ",
      " .++++++++ .@@@.+. ",
      " .   ..@@@@@. ++. ",
      " ..@@@@@@@@@. +++ . ",
      " ....@...# +++++ @.. ",
      " .  ++++++++ .@. . ",
      " .++++++++ .@@@@ .  ",
      " .  #....@@@@. ++.  ",
      " .@@@@@@@@@.. +++ .  ",
      " ........ +++++...  ",
      " ... ..+++++ ..@..  ",
      "  ...... .@@@ +.  ",
      "     ......++.  ",
      "        ...  ",
      "           "};
    """

object2 = FreeCAD.ActiveDocument.addObject("App::FeaturePython", "Icon_XPM_In_Macro")                  #
object2.addProperty("App::PropertyString","Identity","ExampleTitle","Identity of object").Identity = "FCSpring"
#...other Property Data
#...other Property Data
#
object2.ViewObject.Proxy = IconViewProviderToFile( object2, setIconInMacro(""))       # icon in macro (.XPM)
App.ActiveDocument.recompute()
########## example with icon in macro end####################################################################
########## Example with icon to FreeCAD ressource # begin ##########
####################################################################

object3 = FreeCAD.ActiveDocument.addObject("App::FeaturePython", "Icon_Ressource_FreeCAD")                #
object3.addProperty("App::PropertyString","Identity","ExampleTitle","Identity of object").Identity = "FCSpring"
#...other Property Data
#...other Property Data
#
object3.ViewObject.Proxy = IconViewProviderToFile( object3, ":/icons/Draft_Draft.svg")    # icon to FreeCAD ressource
App.ActiveDocument.recompute()
########## example with icon to FreeCAD ressource end

Alt exemplu complet de creare a unui cub cu iconiță în macrocomandă

#https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?t=10255#p83319
import FreeCAD, Part, math
from FreeCAD import Base
from PySide import QtGui

global path
param = FreeCAD.ParamGet("User parameter:BaseApp/Preferences/Macro")# macro path in FreeCAD preferences
path = param.GetString("MacroPath","") + "/"            # macro path
path = path.replace("\\","/")                    # convert the "\" to "/"

def setIconInMacro(self):
  return """
    /* XPM */
    static char * xpm[] = {
    "22 22 12 1",
    " 	c None",
    ".	c #A40000",
    "+	c #2E3436",
    "@	c #CE5C00",
    "#	c #F57900",
    "$	c #FCAF3E",
    "%	c #5C3566",
    "&	c #204A87",
    "*	c #555753",
    "=	c #3465A4",
    "-	c #4E9A06",
    ";	c #729FCF",
    "           ",
    "           ",
    "           ",
    "    ..  ..    ",
    "    +@#+++.$$   ",
    "    +.#+%..$$   ",
    "    &*$ &*#*   ",
    "   &  =&= =   ",
    "  ++& +.==  %=   ",
    " ++$@ ..$ %=  &   ",
    " ..-&%.#$$ &## +=$  ",
    "  .# ..$ ..#%%.#$$ ",
    "   ;  =+=## %-$# ",
    "   &=  ;&  %=   ",
    "   ;+ &=; %=   ",
    "   ++$- +*$-    ",
    "   .#&&+.@$$    ",
    "   ..$# ..$#    ",
    "    ..  ..    ",
    "           ",
    "           ",
    "           "};
    """

class PartFeature:
  def __init__(self, obj):
    obj.Proxy = self

class Box(PartFeature):
  def __init__(self, obj):
    PartFeature.__init__(self, obj)
    obj.addProperty("App::PropertyLength", "Length", "Box", "Length of the box").Length = 1.0
    obj.addProperty("App::PropertyLength", "Width", "Box", "Width of the box" ).Width = 1.0
    obj.addProperty("App::PropertyLength", "Height", "Box", "Height of the box").Height = 1.0

  def onChanged(self, fp, prop):
    try:
      if prop == "Length" or prop == "Width" or prop == "Height":
        fp.Shape = Part.makeBox(fp.Length,fp.Width,fp.Height)
    except:
      pass

  def execute(self, fp):
    fp.Shape = Part.makeBox(fp.Length,fp.Width,fp.Height)

class ViewProviderBox:
  def __init__(self, obj, icon):
    obj.Proxy = self
    self.icone = icon
    
  def getIcon(self):
    return self.icone

  def attach(self, obj):
    return

  def setupContextMenu(self, obj, menu):
    action = menu.addAction("Set default height")
    action.triggered.connect(lambda f=self.setDefaultHeight, arg=obj:f(arg))

    action = menu.addAction("Hello World")
    action.triggered.connect(self.showHelloWorld)

  def setDefaultHeight(self, view):
    view.Object.Height = 15.0

  def showHelloWorld(self):
    QtGui.QMessageBox.information(None, "Hi there", "Hello World")

def makeBox():
  FreeCAD.newDocument()
  a=FreeCAD.ActiveDocument.addObject("Part::FeaturePython","Box")
  Box(a)
#  ViewProviderBox(a.ViewObject, path + "FreeCADIco.png")  # icon download to file
#  ViewProviderBox(a.ViewObject, ":/icons/Draft_Draft.svg") # icon to FreeCAD ressource
  ViewProviderBox(a.ViewObject, setIconInMacro(""))    # icon in macro (.XPM)
  App.ActiveDocument.recompute()

makeBox()

Utilizare QFileDialog pentru a scrie fișierul

Codul complet:

# -*- coding: utf-8 -*-
import PySide
from PySide import QtGui ,QtCore
from PySide.QtGui import *
from PySide.QtCore import *
path = FreeCAD.ConfigGet("UserAppData")

try:
  SaveName = QFileDialog.getSaveFileName(None,QString.fromLocal8Bit("Save a file txt"),path,       "*.txt") # PyQt4
#                                   "here the text displayed on windows" "here the filter (extension)"  
except Exception:
  SaveName, Filter = PySide.QtGui.QFileDialog.getSaveFileName(None, "Save a file txt", path,       "*.txt") # PySide
#                                   "here the text displayed on windows" "here the filter (extension)"  
if SaveName == "":                              # if the name file are not selected then Abord process
  App.Console.PrintMessage("Process aborted"+"\n")
else:                                     # if the name file are selected or created then 
  App.Console.PrintMessage("Registration of "+SaveName+"\n")        # text displayed to Report view (Menu > View > Report view checked)
  try:                                   # detect error ...
    file = open(SaveName, 'w')                      # open the file selected to write (w)
    try:                                 # if error detected to write ...
      # here your code
      print "here your code"
      file.write(str(1)+"\n")                      # write the number convert in text with (str())
      file.write("FreeCAD the best")                  # write the the text with (" ")
    except Exception:                           # if error detected to write
      App.Console.PrintError("Error write file "+"\n")         # detect error ... display the text in red (PrintError)
    finally:                               # if error detected to write ... or not the file is closed
      file.close()                           # if error detected to write ... or not the file is closed
  except Exception:
    App.Console.PrintError("Error Open file "+SaveName+"\n")   # detect error ... display the text in red (PrintError)

Utilizarea QFileDialog pentru a citi fișierul

Codul complet:

# -*- coding: utf-8 -*-
import PySide
from PySide import QtGui ,QtCore
from PySide.QtGui import *
from PySide.QtCore import *
path = FreeCAD.ConfigGet("UserAppData")

OpenName = ""
try:
  OpenName = QFileDialog.getOpenFileName(None,QString.fromLocal8Bit("Read a file txt"),path,       "*.txt") # PyQt4
#                                   "here the text displayed on windows" "here the filter (extension)"  
except Exception:
  OpenName, Filter = PySide.QtGui.QFileDialog.getOpenFileName(None, "Read a file txt", path,       "*.txt") #PySide
#                                   "here the text displayed on windows" "here the filter (extension)"  
if OpenName == "":                              # if the name file are not selected then Abord process
  App.Console.PrintMessage("Process aborted"+"\n")
else:
  App.Console.PrintMessage("Read "+OpenName+"\n")              # text displayed to Report view (Menu > View > Report view checked)
  try:                                   # detect error to read file
    file = open(OpenName, "r")                      # open the file selected to read (r) # (rb is binary)
    try:                                 # detect error ...
      # here your code
      print "here your code"
      op = OpenName.split("/")                     # decode the path
      op2 = op[-1].split(".")                      # decode the file name 
      nomF = op2[0]                           # the file name are isolated

      App.Console.PrintMessage(str(nomF)+"\n")             # the file name are displayed

      for ligne in file:                        # read the file
        X = ligne.rstrip('\n\r') #.split()              # decode the line
        print X                            # print the line in report view other method 
                                       # (Menu > Edit > preferences... > Output window > Redirect internal Python output (and errors) to report view checked) 
    except Exception:                           # if error detected to read
      App.Console.PrintError("Error read file "+"\n")          # detect error ... display the text in red (PrintError)
    finally:                               # if error detected to read ... or not error the file is closed
      file.close()                           # if error detected to read ... or not error the file is closed
  except Exception:                             # if one error detected to read file
    App.Console.PrintError("Error in Open the file "+OpenName+"\n")    # if one error detected ... display the text in red (PrintError)

Utilizare QColorDialog pentru a defini culoarea

Codul complet:

# -*- coding: utf-8 -*-
# https://deptinfo-ensip.univ-poitiers.fr/ENS/pyside-docs/PySide/QtGui/QColor.html
import PySide
from PySide import QtGui ,QtCore
from PySide.QtGui import *
from PySide.QtCore import *
path = FreeCAD.ConfigGet("UserAppData")

couleur = QtGui.QColorDialog.getColor()
if couleur.isValid():
  red  = int(str(couleur.name()[1:3]),16)  # decode hexadecimal to int()
  green = int(str(couleur.name()[3:5]),16)  # decode hexadecimal to int()
  blue = int(str(couleur.name()[5:7]),16)  # decode hexadecimal to int()

  print couleur                # 
  print "hexadecimal ",couleur.name()     # color format hexadecimal mode 16
  print "Red  color ",red          # color format decimal
  print "Green color ",green         # color format decimal
  print "Blue color ",blue          # color format decimal

Câteva comenzi utile

# Here the code to display the icon on the '''pushButton''', 
# change the name to another button, ('''radioButton, checkBox''') as well as the path to the icon,

    # Displays an icon on the button PushButton
    # self.image_01 = "C:\Program Files\FreeCAD0.13\icone01.png" # he name of the icon
    self.image_01 = path+"icone01.png" # the name of the icon
    icon01 = QtGui.QIcon() 
    icon01.addPixmap(QtGui.QPixmap(self.image_01),QtGui.QIcon.Normal, QtGui.QIcon.Off)
    self.pushButton.setIcon(icon01) 
    self.pushButton.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the direction of the button


# path = FreeCAD.ConfigGet("UserAppData") # gives the user path
 path = FreeCAD.ConfigGet("AppHomePath") # gives the installation path of FreeCAD

# This command reverses the horizontal button, right to left
self.pushButton.setLayoutDirection(QtCore.Qt.RightToLeft) # This command reverses the horizontal button

# Displays an info button
self.pushButton.setToolTip(_translate("MainWindow", "Quitter la fonction", None)) # Displays an info button

# This function gives a color button
self.pushButton.setStyleSheet("background-color: red") # This function gives a color button

# This function gives a color to the text of the button
self.pushButton.setStyleSheet("color : #ff0000") # This function gives a color to the text of the button

# combinaison des deux, bouton et texte
self.pushButton.setStyleSheet("color : #ff0000; background-color : #0000ff;" ) # combination of the two, button, and text

# replace the icon in the main window
MainWindow.setWindowIcon(QtGui.QIcon('C:\Program Files\FreeCAD0.13\View-C3P.png'))

# connects a lineEdit on execute
self.lineEdit.returnPressed.connect(self.execute) # connects a lineEdit on "def execute" after validation on enter
# self.lineEdit.textChanged.connect(self.execute) # connects a lineEdit on "def execute" with each keystroke on the keyboard

# display text in a lineEdit
self.lineEdit.setText(str(val_X)) # Displays the value in the lineEdit (convert to string)

# extract the string contained in a lineEdit
 val_X = self.lineEdit.text() # extract the (string) string contained in lineEdit
 val_X = float(val_X0)    # converted the string to an floating
 val_X = int(val_X0)     # convert the string to an integer

# This code allows you to change the font and its attributes
    font = QtGui.QFont()
    font.setFamily("Times New Roman")
    font.setPointSize(10)
    font.setWeight(10)
    font.setBold(True) # same result with tags "<b>your text</b>" (in quotes)
    self.label_6.setFont(font)
    self.label_6.setObjectName("label_6")
    self.label_6.setStyleSheet("color : #ff0000") # This function gives a color to the text
    self.label_6.setText(_translate("MainWindow", "Select a view", None))

Folosind caracterele cu accente, primești eroarea:

Câteva soluții sunt posibile .

UnicodeDecodeError: 'utf8' codec can't decode bytes in position 0-2: invalid data

# conversion from a lineEdit
App.activeDocument().CopyRight.Text = str(unicode(self.lineEdit_20.text() , 'ISO-8859-1').encode('UTF-8'))
DESIGNED_BY = unicode(self.lineEdit_01.text(), 'ISO-8859-1').encode('UTF-8')

sau cu procedura

def utf8(unio):
  return unicode(unio).encode('UTF8')

UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xe9' in position 9: ordinal not in range(128)

# conversion
a = u"Nom de l'élément : "
f.write('''a.encode('iso-8859-1')'''+str(element_)+"\n")

sau cu procedura

def iso8859(encoder):
  return unicode(encoder).encode('iso-8859-1')

sau

iso8859(unichr(176))

sau

unichr(ord(176))

sau

uniteSs = "mm"+iso8859(unichr(178))
print unicode(uniteSs, 'iso8859')