Translations:About FreeCAD/2/sv

From FreeCAD Documentation
Jump to navigation Jump to search

FreeCAD är en allmän 3D CAD modellerare. Utvecklingen är helt baserad på öppen källkod (GPL & LGPL Licens). FreeCAD riktar sig direkt till mekanisk konstruktion och produkt design men passar även i ett bredare område inom konstruktion, som arkitektur eller andra konstruktions specialiteter.


FreeCAD erbjuder verktyg liknande Catia, SolidWorks eller Solid Edge, och hamnar därför i samma kategorier som MCAD, PLM, CAx och CAE. Det kommer att bli en parametrisk solidmodellerare med en modulär mjukvaruarkitektur vilket gör det lätt att erbjuda extre funktionalitet utan att behöva ändra kärnsystemet.


Som med många moderna 3D CAD modellerare så kommer den att ha en 2D komponent för att kunna skapa ritningar av 3D modellen, men direkt 2D ritare (som AutoCAD LT) är inte avsikten, inte heller animeringar eller organiska former (som Maya, 3ds Max eller Cinema 4D), fast tack vare sin stora anpassningsbarhet, så kan FreeCAD bli användbart inom ett mycket större område än vad som avses för tillfället.


En annan viktig sak för FreeCAD är ett flitigt användande av alla de fantastiska öppen-källkodsbibliotek som finns därute inom området Vetenskaplig databehandling. Bland dem är OpenCascade, en kraftfull CAD kärna, Coin3D, en inkarnation av OpenInventor, Qt, det världsberömda användargränssnittsverktyget, och Python, en av de bästa skriptspråken som finns. Själva FreeCAD kan även användas som ett bibliotek av andra program.


FreeCAD är också helt multiplattform, och fungerar för närvarande perfekt på Windows och Linux/Unix och Mac OSX systems, med exakt samma utseende och funktionalitet på alla plattformarna.


Blev du nyfiken? Ta en titt på Egenskaper eller Introduktion artiklarna, eller hoppa direkt till Användarhubben!