Feature editing/ro

From FreeCAD Documentation
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Feature editing and the translation is 46% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎hrvatski • ‎italiano • ‎română • ‎русский

Introducere

This page explains the way the Workbench PartDesign.svg PartDesign Workbench is intended to be used starting with FreeCAD 0.17.

În timp ce Part Workbench și alte ateliere FreeCAD construiesc modele prin combinarea formelor împreună, atelierul PartDesign folosește caracteristicile. Funcția [1] este o operațiune care modifică forma unui model.

Metodologia de editare a funcțiilor

Prima caracteristică este în mod obișnuit numită caracteristică de bază. La adăugarea mai multor caracteristici la model, fiecare caracteristică ia forma celei anterioare și adaugă sau înlătură materialul, creând dependențe liniare de la o caracteristică la alta. De fapt, această metodologie imită un proces de fabricație obișnuit: un bloc este tăiat pe o parte, apoi pe altă parte, se adaugă găuri, apoi arce de cerc etc.

Toate funcțiile sunt listate secvențial în arborele Model și pot fi editate în orice moment, ultima caracteristică din partea de jos reprezentând partea finală.

Caracteristicile pot fi sortate în diferite categorii:

 • Bazat pe profil : aceste caracteristici pornesc de la un profil pentru a defini forma materiei care urmează să fie adăugată sau eliminată. Profilul poate fi o schiță, o față plană pe geometria existentă (un profil va fi extras din marginile sale), un ShapeBinder sau un obiect Draft care a fost inclus în corpul activ.
 • 'Additiv : adaugă material modelului existent. Funcțiile adiționale prezintă iconițele galbene.
 • Subtractive : elimină materialul din modelul existent. Funcțiile subtitrate prezintă icoanițele roșii și albastre.
 • Bazate pe Primitive : bazate pe primitive geometrice (cub, cilindru, con, torus ...). Acestea pot fi aditive sau subtractive.
 • Caracteristicile transformării: aplică o transformare la caracteristicile existente (simetrică, model liniar, model polar, multitransformare).
 • Dress-up: caracteristici care aplică un tratament pe margini sau fețe, cum ar fi teșire/ rotunjire, șanfren și trasare.
 • Procedural: se poate spune despre caracteristici care nu se bazează pe schițe, cum ar fi trăsăturile de transformare și traiectoria adițională.

Corp

Lucrul în PartDesign necesită mai întâi crearea unui PartDesign Body.png Corp. Corpul este un container care grupează o secvență de caracteristici care formează un singur solid contiguu.

PartDesign Body tree.png

Ce este un solid solid contiguu? Este un obiect ca o piesă turnată sau ceva prelucrat dintr-un singur bloc de metal. Dacă obiectul implică cuie, șuruburi, lipici sau sudură, acesta nu este un singur solid contiguu. Ca un exemplu practic, un scaun din lemn ar fi făcut din mai multe corpuri, câte unul pentru fiecare subcomponentă (picioare, șipci, fundul scaunului etc.).

Corpurile multiple pot fi create într-un document FreeCAD; ele pot fi, de asemenea, combinate pentru a forma un singur solid contiguu.

Only one body can be active in a document. The active body gets the new created features. A body can be activated or deactivated by double clicking on it. An activated body is highlighted in light blue. The highlighting color can be set in the preferences under Display/Colors/Active container since version 0.18.

Atunci când un model necesită mai multe corpuri, cum ar fi exemplul precedent de scaun din lemn, scopul general container part poate fi utilizat pentru a le grupa și a muta întregul ca unitate.

Managementul Vizibilității Corpului

Un corp va prezenta implicit caracteristica cea mai recentă spre exterior. Această caracteristică este definită în mod prestabilit ca vârf. O bună analogie este expresia "vârful aisbergului": numai vârful este vizibil deasupra apei, cea mai mare parte a masei aisbergului (celelalte caracteristici) este ascunsă. Când o caracteristică nouă este adăugată corpului, vizibilitatea caracteristicii anterioare este dezactivată, iar noua caracteristică devine sfat.

Nu poate exista decât o funcție vizibilă la un moment dat. Este posibil să comutați vizibilitatea oricărei caracteristici din corp, selectându-l în arborele Modelului și apăsând bara de spațiu, revenind în istoricul corpului.

Originea corpului

Corpul are o origine care constă din planuri de referință (XY, XZ, YZ) și axe (X, Y, Z) care pot fi folosite de către schițe și caracteristici. Schițele pot fi atașate la planurile de origine și nu mai trebuie să fie cartografiate pe fețe plane pentru ca elementele bazate pe ele să fie adăugate sau scăzute din model.

Mișcarea și Reorientarea Obiectelor

Este posibilă redefinirea temporară a vârfului la o caracteristică din mijlocul arborelui Corpului pentru a insera obiecte noi (caracteristici, schițe sau geometrie de origine). De asemenea, este posibilă reordonarea funcțiilor sub un Corp sau mutarea acestora într-un alt Corp. Selectați obiectul și faceți clic dreapta pentru a obține un meniu contextual care va oferi ambele opțiuni. Operația poate fi împiedicată dacă obiectul are dependențe în corpul sursă, cum ar fi atașarea la o față. Pentru a muta o schiță într-un alt corp, nu ar trebui să conțină legături către geometria exterioară.

Difference with other CAD systems

A fundamental difference between FreeCAD and other programs, like Catia, is that FreeCAD doesn't allow you to have many disconnected solids in the same PartDesign Body.svg PartDesign Body. That is, a new feature should always be built on top of the previous one. Or said in a different way, the newer feature should "touch" the previous feature, so that both features are fused together and become a single solid. You cannot have "floating" solids.

PartDesign Body non-contiguous.png

Difference between Catia and FreeCAD. Left: Catia allows disconnected bodies from the previous features of the body. Right: in FreeCAD this causes an error; the newer feature should always contact or intersect the previous feature so that it is fused to it, and becomes a single contiguous solid.


Geometria de referință

Geometria de referință constă din planuri personalizate, linii, puncte sau forme legate în exterior. Acestea pot fi create pentru a fi folosite ca referință prin schițe și caracteristici. Există o multitudine de posibilități de atașament pentru date.

In other CAD systems like Catia you can define a datum plane that is offset from the previous body and you can create a disconnected solid. So, placing a lot of datum planes, and building objects on them is okay and won't cause an error. Typically, you would eventually adjust the planes to their final positions, so that the individual objects are fused together.

In FreeCAD, datum planes make sense if you are placing sketches (and padding) in non-standard orientations, that is, in planes rotated around the three main axes. For sketches that are placed with a simple offset from the XY, XZ, or YZ planes, often there is no need to use datum planes, as the faces of the previous feature can be used as supports. After all, in FreeCAD, the a new feature must be touching the previous feature, so you may as well use the previous feature as support.

Even if not used for supporting sketches, datum objects are still helpful as visual indicators, to draw attention to important features or distances in the modelling process.

PartDesign Body non-contiguous slanted.png

Difference between Catia and FreeCAD. Left: Catia allows disconnected bodies from the previous features of the body. Right: in FreeCAD this causes an error; the newer feature should always contact or intersect the previous feature, so that it is fused to it, and becomes a single contiguous solid. In this example, the new solid is based on a datum plane that is rotated around the Y axis.


Referințe încrușișate

Este posibilă trimiterea elementelor dintr-un corp în alt corp prin referințe. De exemplu, liantul de formă de origine permite copierea pe fețe dintr-un corp ca referință în altul. Acest lucru ar trebui să ușureze construirea unei cutii cu capac de montaj în două corpuri diferite. FreeCAD vă ajută să nu vă conectați în mod accidental la alte organisme și să vă întrebe care vă este intenția.

Atașament

Obiectul atașat nu este un instrument specific PartDesign, ci mai degrabă un utilitar Partea introdus în v0.17 care poate fi găsit în meniul Part. Este foarte folosită în atelierul PartDesign pentru a atașa schițele și geometria de referință la planurile și axele standard ale Corpului. Sunt disponibile metode foarte extensive de a crea puncte de referință, linii și planuri. Parametrii offset de atașare opțional fac acest instrument foarte versatil.

Informații suplimentare pot fi găsite la Attachment page.

Sfat pentru crearea de modele stabile

Ideea de modelare parametrică implică faptul că puteți modifica valorile anumitor parametri, iar pașii ulteriori sunt modificați în funcție de noile valori. Cu toate acestea, atunci când se fac modificări ample, modelul se poate rupe. Comparativ cu versiunile anterioare ale FreeCAD, ruperea poate fi redusă la minimum atunci când respectați următoarele principii de proiectare:

 • Practic, trebuie să opriți cartografierea schițelor în fațete - în întregime! Plasați schițele pe planurile standard sau pe planurile de referință personalizate.
 • Atunci când creați geometria de origine, nu o bazați pe topologia piesei, bazați-o pe planuri standard / axe și / sau schițe.
 • Utilizați o "schiță master". Aceasta este o schiță de preferință nu prea complicată care conține elemente geometrice de bază ale modelului dvs. Aceste elemente pot fi menționate la modelarea caracteristicilor ulterioare. O astfel de schiță principală va fi de multe ori prima schiță din Corp, dar nu trebuie să fie; de fapt, nici măcar nu trebuie să-l folosiți deloc pentru altceva decât pentru a fi referit.
 • Dacă trebuie să menționați în mod inevitabil o caracteristică intermediară, de ex. rezultatul unei operațiuni de grosime, utilizați prima referință posibilă în lista caracteristicilor ulterioare în care are loc elementul geometric referit. Din FreeCAD 0.17 nu trebuie să utilizați cea mai recentă caracteristică. Dacă luați o caracteristică timpurie ca referință, toate modificările aduse pașilor intermediari nu vă vor sparge modelul. Și din nou, este mai bine să faceți referire la o schiță decât la marginile și vârfurile unui solid.

Body building workflow

There are several workflows that are possible with the PartDesign Workbench. What should always be noticed is that all the features created inside a PartDesign Body will be fused together to obtain the final object.

Different sketches

Sketches need to be supported by a plane. This plane can be one of the main planes (XY, XZ, or YZ) defined by the Origin of the Body. A sketch is either extruded into a positive solid (additive), with a tool like PartDesign Pad.svg PartDesign Pad, or into a negative solid (subtractive), with a tool like PartDesign Pocket.svg PartDesign Pocket. The first adds volume to the final shape of the body, while the latter cuts volume from the final shape. Any number of sketches and partial solids can be created in this way; the final shape (tip) is the result of fusing these operations together. Naturally, the Body can't consist of only subtractive operations, as the final shape should be a positive solid with a non-zero volume.

PartDesign workflow 1.svg

Sequential features

Sketches can be supported by the faces of previous solid operations. This may be necessary if you need to access a face that is only available after a certain feature has been created. However, this workflow isn't recommended as if the original feature is modified, the following features in the sequence may break. This is the topological naming problem.

PartDesign workflow 2.svg

Use of datum planes for support

Datum planes are useful to support the sketches. These auxiliary planes can be based on the Origin of the Body, or can be based on the features (edges, faces) of previously created solids. In addition, a PartDesign ShapeBinder.svg PartDesign ShapeBinder can be used to import external geometry into the body to serve as reference; then sketches can be attached to this auxiliary body, either using datum planes or not. Using datum objects is often the best way to produce stable models, although it requires a bit more work from the user.

Tutorials

The tutorials page provides some examples of using the feature editing method of the Workbench PartDesign.svg PartDesign Workbench.

Related

PartDesign workflow 3.svg