Introducere în modelare

From FreeCAD Documentation
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Basic modeling tutorial and the translation is 63% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎čeština • ‎русский
Freecad.svg Tutorial
Topic
Introduction to modelling
Level
Beginner
Time to complete
15 minutes
Authors
NormandC
FreeCAD version
any
Example files
none

Introduction

Acest tutorial de bază de modelare vă va arăta cum să modelați un profil cornier. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le știți este că FreeCAD este modular prin design, și la fel ca și pentru multe alte aplicații CAD, există întotdeauna mai multe moduri de a face lucrurile. Vom explora două metode aici.

Înainte de a începe

Rețineți că FreeCAD se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, astfel încât este posibil să nu fiți la fel de productiv ca și cu o altă aplicație CAD și veți întâlni cu siguranță bug-uri sau veți experienta diverse accidente. FreeCAD are acum posibilitatea de a salva fișierele de rezervă. Numărul fișierelor de rezervă poate fi specificat în dialogul de preferințe. Nu ezitați să permiteți 2 sau 3 fișiere de rezervă până când știți cum să rezolvați problema cu FreeCAD.

Salvați-vă munca frecvent, din când în când, salvați-vă munca sub un nume diferit, astfel încât să aveți o copie "sigură" pentru a reveni înapoi și fiți pregătiți pentru posibilitatea ca unele comenzi să nu vă dea rezultatele așteptate.

Tehnici de modelare Intro

Prima tehnică (și de bază) a modelării solide este Constructive Solid Geometry (CSG). Lucrați cu forme primitive, cum ar putea fi cuburi, cilindri, sfere și conuri, pentru a vă construi forme geometrice prin combinarea lor, scăzând o formă de alta sau intersectându-le.Aceste instrumente fac parte din Part Workbench. Puteți aplica, de asemenea, transformări pe forme, cum ar fi aplicarea rotunjimilor sau ;anfernului pe margini. Aceste instrumente sunt, de asemenea, în Atelierul Part Workbench.

Apoi, există instrumente mai avansate. Începeți prin a desena un profil 2D pe care îl veți extinde sau îl veți roti.

Deci, să începem prin încercarea de a face niște picioare de fier pentru o masă cu aceste două metode.

Prima metodă - By Constructive Solid Geometry

 1. Start cu Atelierul Piese Part Workbench Switch PartWorkbench.JPG.
 2. Dacă încă nu aveți deschis un nou document FreeCAD (caz în care cea mai mare parte a ferestrei FreeCAD arată cu gri), din meniul derulant, faceți clic pe File -> New sau faceți clic peDocument-new.png Create a new empty document icon.
 3. Click pe butonul Part Box.png Box pentru a crea o casetă
 4. Modificați dimensiunile selectând-o fie în spațiul 3D, fie făcând clic pe ele în tab-ul Proiect spre stânga, apoi
 5. Faceți clic pe tab-ul Date din partea de jos și modificați valorile pentru Lungime, Lățime și Înălțime la 50mm, 50 and 750 (see Fig. 1.1) Note: back when these captures were taken, the properties were ordered differently, with Height being first.
 6. Caseta este acum umplută cu cea mai mare parte a vederii 3D . Click pe Std ViewFitAll.png Fit All pentru a potrivi vederea la caseta nou creată.
 7. Creați o a doua casetă în același mod, dar cu valori L=40, W=40 and H=750mm. În mod prestabilit, această casetă va fi suprapusă pe prima. (see Fig. 1.2)
 8. Veți scăpa a doua cutie de la prima. Salegeți mai întâi prima formă (denumită Box), apoi a doua (denumită Box001), ordinea de selectare este importantă! (Asigurați-vă că ambele forme sunt selectate în arborele Proiect.Un lucru de reținut: în modul de navigare Inventor, Ctrl + click nu funcționează pentru selecție multiplă.Switch la alegerea CAD sau Blender.)
 9. În bara de instrumente a Atelierului Piese, click pe instrumentul Part Cut.png Cut .
Fig. 1.1 The first box
Fig. 1.2 The second box on top of the first one, ready to be subtracted
Fig. 1.3 After the subtraction

Dacă aveți primul cornier din oțel (Fig. 1.3). Veți observa că, în tab-ul Project din panoul lateral stânga, ambele casete(ei spun cuburi) au fost înlocuite cu un obiect "Cut". De fapt, formele inițiale nu sunt dispărute, ci mai degrabă grupate sub obiectul Cut. Click pe + situat în fața lui, si veti vedea ca ambele nume sunt încă acolo, dar sunt gri(Fig. 1.4). Dacă faceți clic pe oricare dintre ele și apăsați bara de spațiu, va apărea caseta în fereastra model. Bara de spațiu este o scurtătură care comută vizibilitatea obiectelor selectate. (Fig. 1.5)

Nu vrei unghiul orientat în acest fel? Trebuie doar să schimbați poziția formei Box001. Selectați-l, afișați-l și în fila Date, faceți clic pe + în fața destinației de plasare, apoi extindeți parametrul Poziție și modificați coordonatele X și Y. Apăsați Enter, ascunde din nou forma Box001, iar orientarea unghiului este acum diferită. (Fig. 1.5)Puteți schimba oricare dintre dimensiunile formelor dvs., iar obiectul Cut va fi actualizat.

Fig. 1.4 The cut operation retains its original objects (the boxes)
Fig. 1.5 You can still make the original boxes visible

Apropo, putem adăuga rotunjiri la unghi astfel încât piesa pare mai realistă, folosindPart Fillet.png Fillet tool. (Fig. 1.6)

Fig. 1.6 The filleted edges

a 2-a Metodă - Prin extruderea unui profil

Această metodă necesită pentru început începerea desenarea unui profil 2D. Trebuie să activați Draft workbench Switch DraftWorkbench.JPG.

 • Dacă nu ați deschis un document FreeCAD nou (cea mai mare parte a ferestrei FreeCAD arăta în culoarea gri), din meniul derulant faceți clic pe File -> New sau clic pe Document-new.png Create a new empty document icon.

Definirea planului de lucru

Prima dată trebuie să definim pe care plan working plane desen 2D profilul nostru.

 1. Localizați bara de instrumente afișată mai jos. În funcție de preferințele dvs. de proiect, este posibil să fie sub bara principală de instrumente, spre stânga sau spre dreapta.
  DraftPlaneAuto.png
 2. Press the Auto button (it may be labeled "None").
 3. În funcție de preferințele dvs. de proiect, aceasta extinde a Select Planeîn panoul lateral Tasks sau o bară de instrumente orizontală etichetate "active command: Select Plane". See the Note on Draft Working Plane Button pentru capturile de ecran care arată cele două moduri extinse.
 4. vom lăsa câmpul Offset la valoarea zero.
 5. Press the XY pentru a seta planul de lucru la XY. Aceasta închide panoul Lucrări sau butoanele extinse.Butonul "Auto" va fi acum redenumit ca fiind "Top" pentru a arăta că este planul activ.

Elaborarea profilului

 1. Select the Draft Wire.png DWire (multiple-point DraftWire) tool.
 2. Check the "Relative" and "Filled" boxes.
 3. Rather than drawing the shape in the 3D view, we'll enter coordinates in the Global X, Global Y and Global Z input fields. The process is the following:
  1. Click in the Global X input field;
  2. Enter a value as listed in the bullet list below and press TAB to go to the Global Y input field;
  3. Enter the Global Y value and press TAB to go to the Global Z input field;
  4. In the Global Z field, leave the zero value and press ENTER to validate the coordinates for the point;
  5. Repeat for the next 5 points.
   • Coordinates (X, Y, Z)
   • 1st point: 0, 0, 0
   • 2nd point: 50, 0, 0
   • 3rd point: 0,10, 0
   • 4th point: -40, 0, 0 Note: in FreeCAD 0.16, there is a bug that removes the previous point when entering the minus sign in the input field. A workaround is to enter a positive value, then place the cursor before the number and add the minus sign. (This bug is resolved in v0.17)
   • 5th point: 0, 40, 0
   • 6th point: -10, 0, 0
 4. Press the Close button to close the profile. You should now have this profile, titled DWire in the Model tab:
Fig. 1.7 The base DWire

Apăsați tasta zero de pe tastatura numerică pentru a seta vederea axonometrică.

Extrudarea profilului

Activați atelierul Piese Part Workbench fie din selectorul de bara de lucru, fie dinView -> Workbench -> Part menu.

Click on the Part Extrude.png Extrude tool.

În tab-ul Task din stânga, selectați. Obiectul Wire . Apoi introduceți lungimea dorită, să zicem 750mm. Leave the direction at Z = 1. Press OK. Ar trebui să aveți acum un obiect Extrude în tab-ul Model (fig. 1.8)

Fig. 1.8 The extruded object

Deși această metodă necesită mai puțină operațiune decât prima, aceasta are un ușor dezavantaj : pentru a modifica forma, trebuie să modificați obiectul Wire, care este mai puțin ușoară decât editarea unor forme primitive, cum ar fi cuburile metodei anterioare.

Și există și alte câteva modalități de a obține acest rezultat! Sper că aceste două exemple vor fi un început. Veți fi siguri că ați lovit câteva momente de-a lungul drumului (am făcut-o când am învățat pentru prima dată FreeCAD și am experiență CAD 3D), dar nu ezitați să puneți întrebări cu privire la FreeCAD forum!

Notă cu privire la butonul de plan de lucru

Eticheta de pe butonul dvs. poate fi diferită, în funcție de versiunea dvs. și de ceea ce ați făcut în prealabil. Eticheta cu buton poate citi: "Top", "Front", "Side", "None" sau o reprezentare a Vector ca de exemplu d(0.0,0.0,1.0). De asemenea, poate fi gol. De exemplu:

Select Plane None
Select Plane Top
Select Plane View

După apăsarea butonului, opțiunile vor fi extinse în una din următoarele configurații.

Select Plane parameters as shown in Tasks panel mode.
Select Plane parameters as shown in Toolbar mode.

Instrucțiunile de mai sus vor funcționa, indiferent de eticheta pe care o are butonul.